بهداشت دستگاه جوجه کشى

بهداشت وبیماریهای جوجه‌کشی

        
جوجه‌کشی به دلیل وجود نور، موادغذایی، رطوبت کافی و…بهترین محل آلودگی می‌باشد. از این رو توجه به نکات بهداشتی اهمیت بسیاری دارد زیرا تولید جوجه‌های سالم منجر به تولید گله‌هایی با تولید مناسب می‌گردد.
برخی از امراض از طریق تخم به جوجه‌ها منتقل می‌شوند، از جمله میکروارگانیزمهای گروه سالمونلا که تاثیر زیادی در جوجه درآوری دارند. گروهی از امراض که از طریق تخم به جوجه منتقل نمی‌شوند به طور غیرمستقیم و با تاثیر بر خصوصیات تخم‌مرغ موجب کاهش جوجه درآوری می‌شوند. از جمله بیماریهای نیوکاسل و برونشیت مزمن که ازطریق تغییرشکل دادن تخم‌مرغ و افزایش منافذ آن جوجه درآوری راکاهش می‌دهد. تخم‌مرغهای جوجه‌کشی باید تمیز شده، در ظرف و انبارهای تمیز نیز ذخیره شوند، البته شستشوی تخم‌مرغها زمینه نفوذ میکروبها به داخل تخم‌مرغ را فراهم می‌کند از این رو شستن تخم‌مرغها توصیه نمی‌گردد و در صورت لزوم باید از آب ولرم حاوی مواد ضدعفونی‌کننده، آهن و فاقد ید استفاده شود.
علاوه بر این، وسایل جوجه‌کشی نیز باید با آب گرم و مواد ضدعفونی‌کننده شسته شوند.   
 مواد زائد حاصله از جوجه‌کشی منبع مناسبی جهت رشد میکروبها می‌باشند، به همین دلیل این مواد سوزانده می‌شوند و یا در چاه‌های مختص به این امر دفن می‌گردند و موادی نظیر تخم‌مرغهای غیربارور، جنین‌های مرده و پوسته تخم‌مرغ به عنوان غذا در جیره طیور به کار می‌رود. این مواد پخته و خورد می‌شوند و به عنوان منبع کلسیم و پروتیئن مصرف می‌شوند.

خارج شدن جوجه‌ها ازماشین جوجه‌کشی
جوجه‌ها در روز 21 و یا با کمی تاخیر از تخم خارج می‌شوند و جوجه‌ها پس از خروج از تخم مدت 24 ساعت در ماشین باقی می‌مانند تا کاملا خشک شوند. طی زمان مذکور جوجه‌ها نیازی به آب و مواد غذایی ندارند و تمامی مایحتاج خود را از ذخایر زرده تامین می‌کنند. پس از گذشت 24 ساعت جوجه‌های ناسالم که شامل جوجه‌های ضعیف، فلج و آنهایی که دارای ورم ناف و مقعد چسبیده هستند جدا و دور ریخته می‌شوند و جوجه‌های سالم برای فروش آماده می‌شوند.


تمیز و چیدن تخم‌مرغ‌های جوجه‌کشی
تخم‌مرغ هایی که در ماشین جوجه‌کشی قرار می‌دهیم باید تمیز و بدون آلودگی باشند. تخم‌مرغ‌های آلوده، ابتدا باید تمیز شوند زیرا این تخم‌مرغ‌ها باعث آلودگی ماشین جوجه‌کشی می‌شوند در نتیجه بقیۀ تخم‌مرغ‌ها را نیز آلوده می‌کنند و تلفات زیادی به دنبال دارد.
برای تمیز کردن پوستۀ تخم‌مرغ‌های کثیف از برس، کاغذ سمباده و گلوله‌های سیم ظرف‌شویی استفاده می‌شود. این کار را بدون آب انجام می‌دهند.
پس از ضدعفونی و تنظیم دستگاه در ماشین‌های جوجه‌کشی کوچک، ابتذا تخم‌مرغ‌ها را علامت‌گذاری می‌کنند. زیرا در این ماشین ها، کار چرخاندن تخم‌مرغ‌ها با دست انجام می‌شود. سپس تخم‌مرغ‌ها را نوک به نوک یا ته به ته روی میله‌های چرخان قرار می‌دهند و درِ دستگاه را می‌بندند. درجۀ حرارت دستگاه به دلیل سرد بودن تخم‌مرغ‌ها کمی پایین می‌آید.ولی بعد از مدتی به اندازۀ طبیعی خود می‌رسد.
در ماشین‌های جوجه‌کشی، تخم‌مرغ‌ها را داخل شانه‌های مخصوص یا قاب‌های راک می‌چینند بطوریکه قسمت پهن تخم‌مرغ به سمت بالا باشد.

محل قرار دادن دستگاه باید قابل شستشو و ضدعفونی باشد. همچنین تهویه باید در آن به سادگی انجام شود. این محل باید نور گیر باشد ولی نور نباید به طور مستقیم، روی ماشین جوجه‌کشی بتابد.
محل قرار گرفتن ماشین جوجه‌کشی باید طراز باشد از دیوار هم یک متر فاصله داشته باشد. برای رفت و آمد به اتاق و محل جوجه‌کشی باید نکته‌ها و دستورهای بهداشتی به طور کامل رعایت شوند. همچنین از ورود افراد گوناگون به آنجا جلو گیری شود.
برای ضدعفونی کردن سالن و ماشین‌های جوجه‌کشی باید از مادۀ ضدعفونی کنندۀ مناسب استفاده کنیم.
همچنین بر اساس دستور کارخانۀ سازندۀ محلول، آن را تهیه و استفاده کنیم.
حرارت و رطوبت مناسب در ماشین جوجه‌کشی، محیط مناسبی برای رشد میکروب‌ها است . اگر دستورهای بهداشتی به طور کامل رعایت نشود، عامل‌های بیماریزا به آسانی رشد می‌کنند و باعث آلودگی می‌شوند. در نتیجه، خسارت زیادی به بار می‌آورند.
قسمت‌های جداشدنی دستگاه جوجه‌کشی و صفحات آلوده باید ابتدا خیس شوند سپس با آب گرم، برس و مادۀ ضدعفونی کننده به طور کامل، شسته شوند.
برای ضدعفونی محیط ماشین جوجه‌کشی و تخم‌مرغ‌ها در ماشین‌های برقی، ابتدا سینی مخصوص کف ماشین را پر از آب می‌کنند سپس مقداری محلول پرمنگنات و فرمالین در آن می‌ریزند.
پس از نصب دستگاه و انجام کارهای بالا، دوشاخه را در پریز برق قرار می‌دهیم و کلید دستگاه را روشن می‌کنیم . برای کنترلِ، نبود اتصال در دستگاه و جلوگیری از برق گرفتگی، می‌توان از یک فازمتر استفاده کرد. ماشین جوجه‌کشی را تا ۲۴ساعت بدون تخم‌مرغ روشن نگه می‌داریم تا دمای ماشین، روی ۳۷درجه ثابت بماند.

جنین‌ها نسبت به باکتری بسیار حساسند.         

باکتریهای دست و بقیه مواد خارجی می‌تواند خیلی سریع به جنین ها نفوذ کند و در نتیجه باکتری‌ها در آن محیط کاملا رشد کنند.

 پس همیشه قبل از دست زدن به تخم مرغها با صابون  دستهایتان را بشویید و درکل سعی کنید از دست زدن زیادی به آنها خودداری کنید و همچنین از نفس کشیدن در نزدیکی آنها بخصوص در مواقع سرماخوردگی و بیماری خودداری کنید.

قبل از تنظیم و  راه اندازی دستگاه تخم مرغها باید در مکانی خنک و دمایی مابین 50 الی 55 درجه فارنهایت نگه داری شوند.

 تا زمانی که ماشین جوجه کشی آماده شود از گذاشتن تخم مرغها در یخچال خودداری کنید زیرا نطفه ها بلافاصله می میرند.

برای ضدعفونی کردن دستگاه قسمت پائین آن را با آب گرم و مایع ظرف شویی تنظیم کنید و از مواد شیمیایی برای ضدعفونی آن خودداری کنید . 

برای ضد عفونی کردن دستگاه از مواد و گازهای شیمیایی استفاده نکنید .

براى کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید

+نوشته شده در ساعت توسط مدیر